Koningsdag 2018 (22K)

IMPRESSIE KONINGSDAG 2018

Het was weer een hele gezellige dag met prima weer en heel veel, soms verrassende, ontmoetingen.
De opbrengst was geweldig: € 749.
De vaste medewerkers waren: Tineke, Ineke en Heleen (koffie, cake, soep en broodjes), Janny (toiletjuffrouw), Margriet, Ren, Con, Elske Bavelaar uit Den Haag, Albert, Henk, Pieter (verkoop), Karel (coördinatie)
Vanaf 11 uur zong onze Apeldoornse troubadour Hans Brouwer liedjes met gitaar ten bate van het Kinder Kankerfonds (KIKA), waarvoor wij ook geld uit de opbrengst doneerden. De rest van het bedrag wordt rechtstreeks naar Musicians without Borders in Amsterdam over gemaakt.
Iedereen heel erg bedankt!

Pieter

AFSCHEID VAN DS. WILMA VAN DER LINDEN

Op vrijdag 1 december konden leden en vrienden afscheid namen van Wilma die vanaf 1 augustus 2012 predikant was van onze Gemeente. Het was haar wens om het “onder ons” te houden met enkele genodigden. Tijdens de geanimeerde receptie bood Janny Hommes namens de Jonge Vrouwen een gedichtenboekje aan. Iedere Jonge Vrouw had een toepasselijk gedicht gekozen, door Conny Witteveen gebundeld onder de naam “Gedachten”.
Een verrassing voor Wilma was dat haar dochter er ook was: zij zong (heel mooi) een paar liederen aan de vleugel, haar eigendom, die nog even in de kerk blijft staan.
Namens de Broederkring sprak Pieter Kat Wilma toe; hij noemde haar een sterke, gevoelige vrouw die haar emoties laat zien; de laatste dienst is daar een voorbeeld van. Veel energie heeft zij ook om zich te blijven ontwikkelen; daarom bood Pieter 3 boeken aan: Kleine filosofie van de digitale onthouding, Verzet en rede in tijden van nepnieuws en Geloven op de tast. Tot slot las Pieter een toepasselijk gedicht: “Weggaan”

Weggaan is iets anders
dan het huis uitsluipen
zacht de deur dichttrekken
achter je bestaan en niet
terugkeren. Je blijft
iemand op wie wordt gewacht.

Weggaan kun je omschrijven als
een soort van blijven. Niemand
wacht want je bent er nog.
Niemand neemt afscheid
want je gaat niet weg.

(Rutger Kopland)


Voorzitter AnneJet Bennink sprak namens de Gemeente en memoreerde hoe Wilma haar werk ruim vijf jaar geleden vol levenslust en nieuwe ideeën begon, zoals Eat & meet, Paasontbijt en “Aan tafel met….”. Het is overigens wel opvallend dat al die activiteiten ook met eten te maken hebben en daarom nemen we ook deze keer al drinkend en etend afscheid!
De samenwerking in de kerkenraad was fijn en gebeurde in open sfeer. En het enthousiasme van het begin is gebleven!
Als herinnering werd een mooie foto van de kerk (gemaakt door Menno Mulder) aangeboden en daarnaast een nationale kunst & cultuurcadeaukaart die in heel Nederland toegang geeft tot theater, concert of museum.
En toen was er het buffet: heel erg lekker!


Wilma van der Linden Afscheid 2017 (18K) Dankwoord

Het is vandaag 2 december. Nog beduusd over alles wat gisteren gebeurde!
Wat was het een prachtig afscheid!
Wat mooi dat zovelen de moeite hebben genomen om te komen en er een prachtig samenzijn van te maken. Ik denk aan alle lieve en hartelijke woorden die er gesproken zijn. Aan alle goede wensen, mooie gedichten, boeken , cadeau’s en bonnen. Aan het heerlijke buffet en het pianospel van mijn dochter. Ik voel me echt een gezegend mens. Ben ook dankbaar dat de kerkenraad dit voor mij heeft willen organiseren. Waar een kleine kerk groot in kan zijn! Goed afscheid nemen is belangrijk! Nou, ….. dat is zeker gelukt. Ik wil iedereen nogmaals hartelijk danken! Wens ik nogmaals iedereen alle goeds toe. Ook namens Jan.


Kees Posthumus en Juul Beerda met Kom naar voren 2017 (38K)

Voorstellimg "Kom naar voren"

Op 31 oktober hebben we een prachtige avond gehad. De voorstelling “Kom naar voren” van Kees Posthumus en Juul Beerda was een groot succes.
Toen we in maart dit jaar deze activiteit planden met de programmacommissie hadden we niet durven dromen van zo’n bijzondere avond. Dat kwam natuurlijk door de onverwachte toekenning van de Spaanprijs aan Kees Posthumus. Er was veel aandacht besteed aan de voorstelling en dat leverde een fenomenaal bezoekersaantal op van tegen de 200!
Een deel van kerkelijk Apeldoorn zat in de kerkzaal, vrienden en bekenden van Kees van ver en dichtbij, zijn hardloopgroep, de mensen van de jury, de regisseuse en natuurlijk mensen van de geloofsgemeenschappen uit het centrum van Apeldoorn die samen de programmacommissie vormen.
Bij binnenkomst al een klein taartje met een foto van de voorstelling, koffie, thee. De mensen werden meteen in een feestelijke stemming gebracht. Er waren maar net genoeg zitplaatsen beneden en er moest bijna naar het balcon uitgeweken worden.
Wat een mooi begin was dat en dan was de voorstelling zelf nog niet eens begonnen.


Kees speelde de sterren van de hemel, rustig, duidelijk, steeds een andere persoon voorstellend met aldoor een nieuw attribuut. En Juul was de meester-begeleider op zijn accordeon. Wat een talenten! Na de voorstelling vertelde de voorzitter van de Spaanprijs over de geschiedenis van deze prijs, wie en waarom mensen vóór Kees hem hadden gekregen. Dat was vanwege een opmerkelijke bijdrage aan het christelijk en kerkelijk leven in Nederland.
Eén van de juryleden mocht toen de prijs uitreiken, een geldbedrag en een oorkonde. Zij roemde de jarenlange inzet van Kees voor met name de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in de kerk.
Na de prijsuitreiking bedankte Kees veel mensen die voor hem belangrijk waren geweest en nog zijn. Het was een warme, indrukwekkende avond.
Fijn dat we met zovelen daar aanwezig konden zijn!


MWB Pieter Kat DSCN0849uitsnede (290K)

Verslag Zomeravondlezing op 3 augustus 2017

Musicians without Borders is ons gemeenteproject, waarvoor wij ons als gemeente 5 jaar lang willen inzetten. Over de inhoud van het project kunt u meer lezen op de website bij Hulpactiviteiten.
Op de zomeravondlezing heeft Pieter Kat uitgebreid verteld over het project in Palestina. Ook heeft hij filmpjes laten zien over het werk dat Fabienne van Eck daar doet en wat muziek positief kan doen voor mensen en kinderen die in traumatische situaties verkeren. De dertig belangstellenden waren onder de indruk van het project en hebben aan het eind van de avond gul gegeven ten behoeve van het project.
Wij danken Pieter voor zijn inzet en warme hart voor de kinderen van Palestina.

MennoSimons (16K)
“Want een ander fundament,
dan dat er ligt,
namelijk Jezus Christus,
kan niemand leggen”
(1 Kor. 3-11)